Kojení a káva - vliv kofeinu na spánek malých dětí

22.12.2020 14:25

Milujete kávu, její vůni, chvilku zastavení ve shonu všedního dne? Je pro vás pár doušků tohoto nápoje nutnou vzpruhou ve dnech, kdy jste po probdělé noci s miminkem nevyspalá a unavená? Dobře víte, že pití kávy a nápojů s kofeinem má řadu výhod (zlepšení nálady a funkcí mozku, zvýšení metabolismu, zlepšení výkonu), a to je právě to, co teď potřebujete.

Obrázek: Vzácné zastavení během dne. Zdroj: Pixabay.com

Kojení a káva

Všichni víme, že káva zahání únavu, povzbuzuje náš organismus, abychom déle vydrželi, a má pozitivní účinky. Zároveň vám ale možná v hlavě bliká varovná kontrolka, která vám signalizuje, že káva a kojení k sobě nepatří, že kofein může ovlivnit i vaše malé miminko, a vy máte strach, abyste mu neublížila. Jak to tedy vlastně je?

Prochází kofein do mateřského mléka?

Mnoho matek se zajímá o to, zda je kofein bezpečný, když je dítě kojené. Studie prokázaly, že v mateřském mléce je obsaženo asi 1 % dávky kofeinu, kterou matka vypila. K tomu je třeba dodat, že i když se toto množství zdá malé, kojenci nedokážou kofein tak rychle zpracovat jako dospělí. Záleží proto na množství kávy a jiných kofeinových nápojů, které matka vypije.

Kofein se ze střeva dostává do krevního oběhu. Potom je zpracován játry na sloučeniny, které ovlivňují různé orgány a tělesné funkce. U zdravého dospělého zůstává kofein v těle tři až sedm hodin, u malého kojence s ještě nevyvinutými játry a ledvinami může vydržet až 65-130 hodin. Novorozenci rozkládají kofein z mateřského mléka pomalejším tempem než starší děti, které by kávu mohly vypít třeba omylem samy. Z toho vyplývá, že se kofein může postupně v těle vašeho miminka hromadit. Velmi tedy záleží na tom, jaké množství kávy při kojení si denně dopřejete.

Obrázek: Může si maminka dát kávu, když dítě spí? Zdroj: Pixabay.com

Kolik káv je bezpečných

Dobrá zpráva pro vás maminky je, že se nemusíte po dobu kojení úplně vzdávat svého oblíbeného nápoje. Kafe a kojení se totiž nevylučuje. Stále si můžete dát dva až tři šálky kávy (celkem až 300 mg kofeinu denně) bez výčitek svědomí. Podle výzkumů toto množství nezpůsobí vašemu děťátku žádnou újmu. Ale jak se říká – všeho s mírou.

Pití většího množství kávy může mít negativní dopad na matky i jejich děti. U dětí matek, které vypijí více než 300 mg kofeinu denně, se předpokládá, že mohou mít problémy se spánkem. Pokud matky pijí víc jak 10 káv denně, jejich děti v noci nespí a projevuje se u nich nervozita. Matky mohou pociťovat zvýšenou úzkost, bušení srdce nebo závratě.

Pokud se jako maminky obáváte, že kofein snižuje produkci mateřského mléka, můžeme vás uklidnit. Podle výzkumů se ukázalo, že mírná konzumace kávy při kojení může naopak množství mateřského mléka zvýšit.

Jak si připravit skvělou kávu

Lahodný šálek kávy jako z kavárny si nejlépe připravíte v kvalitním kávovaru a ještě si lépe pohlídáte množství kofeinu v jednom šálku než u turka nebo rozpustné kávy (jedna dávka espressa má asi 63 mg). Pokud ho ještě doma nemáte, tak je k jeho pořízení mateřská dovolená ta nejvhodnější doba. Změnil se váš životní rytmus a styl, nepijete kávu v práci, asi ani nechodíte každý den do kavárny, na druhou stranu možná teď chodí jiné maminky na návštěvu k vám a rády si s nimi vypijete svůj šálek.

Jaký kávovar vybrat

Na trhu je dnes už velké množství kávovarů v různé kvalitě a ceně. Jako ženy na mateřské dovolené oceníte nejspíš typy, které jsou nenáročné na obsluhu a údržbu:

Kapslový kávovar

Pokud nepijete kávu denně a nejste vášnivý milovník kávy, je kapslový kávovar pro vás to pravé. Nadchne vás svými přednostmi a příjemnou cenou. Je malý, takže se vejde do každé kuchyně, jeho obsluha a údržba je jednoduchá. Káva se vaří z kapslí s různými příchutěmi, mezi nimiž určitě najdete své oblíbené. Kapsle ale musíte kupovat u výrobce kávovaru, různé značky nejsou vzájemně kompatibilní. Navíc jde o nejméně ekologické řešení.

Plnoautomatický kávovar

Pokud však patříte mezi milovníky dobré kávy, tak vynikající kávu z čerstvě namletých zrn přesně podle vašich představ vám připraví plnoautomatický kávovar. Přístroj, jednoduchý na obsluhu, umí různé druhy káv i s mlékem, uvaří vám oblíbené espresso, cappuccino, latté a další druhy kávy.

Jaké nápoje a potraviny ještě obsahují kofein

Každý ví, že káva obsahuje kofein, ale už je méně známé, že tuto látku obsahují i další nápoje a množství kofeinu se u nich hodně liší. Kofeinové nápoje zahrnují kromě kávy také čaj, horkou čokoládu, energetické nápoje a limonády. Zelený čaj obvykle obsahuje přibližně poloviční množství kofeinu jako vařená káva a méně než jiné kofeinové nápoje, jako je černý čaj, nealkoholické nápoje s obsahem kofeinu a energetické nápoje. Pokud chcete v době kojení omezit přísun kofeinu, měly byste do denního množství kofeinu započítat i tyto nápoje.

Jeden velký hrnek (240 ml) nápoje obsahuje přibližně následující množství kofeinu:

  • Vařená káva (turek) 60 – 200 mg
  • Instantní káva 30 - 90 mg
  • Espresso 63 mg
  • Energetické nápoje 50 – 160 mg
  • Čaj 20 – 110 mg
  • Horká čokoláda 3 – 32 mg
  • Káva bez kofeinu 2 – 4 mg

Mezi další zdroje kofeinu patří také čokoláda, cukrovinky, některé léky, doplňky a nápoje nebo potraviny, které údajně zvyšují energii.

Jedna až dvě kávy miminku neublíží

Chvilku odpočinku s lahodnou voňavou kávou, když vaše děťátko spí, si můžete každý den v klidu dopřát. Když si ji připravíte ve svém novém kávovaru, budete mít na moment pocit, že jste ve své oblíbené kavárně nebo dokonce na dovolené, a to zcela bez výčitek. Každá minuta se počítá.