Informace o potravinách
Dýně
- pro příkrmy je nejchutnější dýně hokaido, jelikož je slaďounká
- dýni je třeba vydlabat a zbavit jadérek
- obsahuje cenné minerály (vápník, hořčík, železo) a je bohatá na provitamin A a vitaminy B a C
Máslo
- pro zjemnění chuti můžete zaměnit olej za máslo a pokud to tak uděláte, doporučuji bio máslo
Maso
- pokud se chystáte na masozeleninový příkrm, doporučuji nejdříve dusit jen maso (cca 10-15 minut) a až poté přidat zeleninu
- pro první masové příkrmy doporučuji maso "bílé", tedy kuřecí, krůtí, králičí, poté je možné do jídelníčku zařadit i libové maso telecí a hovězí
Olej
- do příkrmů já osobně používám bio příkrmový olej Alnatura (možné zakoupit v DM drogerii, kombinace řepkového a slunečnicového), ale je možné použít i kvalitní olivový olej
Rýže
- do příkrmů se dá použít dětská rýže nebo já používám loupanou rýži zn. Lagris
- pohltí při rozmixování hodně vody a promění se v hustou lepkavou hmotu, proto v příkrmech s rýží je třeba přidávat více vody, abyste docílili správné konzistence a pyré nebylo příliš husté
Těstoviny
- do jednoho roku používejte bezvaječné
- těstoviny pohltí při rozmixování hodně vody a promění se v hustou lepkavou hmotu, proto v příkrmech s těstovinami je třeba přidávat více vody, abyste docílili správné "kašovité" konzistence
Vajíčka
- od ukončeného šestého měsíce je možné namísto masa, pro získání bílkovin, přidat do příkrmu vaječný žloutek
- pozor, žloutek je důležité předem úplně uvařit
- bílek smí děti nejdříve od jednoho roku
Voda
- do příkrmů do ukončeného šestého měsíce je vhodné používat kojeneckou vodu
- od sedmého měsíce můžete použít i kohoutkovou vodu, která přejde varem
- do jedné porce příkrmu přijde přibližně 50ml vody (pokud ve vodě budete vařit, ne jídlo dusit na páře)
- uváděné množství vody v receptech je pro vaření na páře, tzn., že toto množství vody se částečně vypaří a v příkrmu tedy bude vody o něco méně
Zelenina
- kořenovou zeleninu, brambory a tyto typy zeleniny krájejte vždy na menší kousky, pokud je vaříte x dusíte s jinou, měkčí zeleninou
- zeleninu jako např. pórek, cuketu a podobné, můžete krájet na kousky o něco větší
- pokud máte možnost zeleninu kupovat na farmářských trzích, využijte toho
- v případě, že nemáte farmářské trhy na dosah, pak se snažte v obchodech vybírat zeleninu co nejčerstvější a mrkev např. s natí